Ugrás a tartalomra

Elrendelték a méhek fertőző betegsége miatti községi zárlatot

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a hatósági állatorvos a méhek nyúlós költésrothadása fertőző betegség miatt községi zárlatot rendelt el. Ez a betegség kizárólag méhekre jelent veszélyt.

A községi zárlatról szóló 5 km sugárú területi határ vonal a https://portal.nebih.gov.hu/mehbetegseg-zarlatok honlapon tekinthető meg.

 méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről  szóló 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet 

17. § (1) *  A méhbetegség megállapítását követően – a helyi zárlat alá vont fertőzött méhészet körül legalább öt km-es sugarú kör által határolt területre – a járási hivatal községi zárlatot rendel el. A helyi zárlat alá volt fertőzött méhészet WGS’84 formátumú GPS koordinátáit és a helyi zárlat elrendeléséről szóló határozatot a járási hivatal megküldi a NÉBIH-nek, amely a zárlat alatt álló területről a honlapján elérhető nyilvántartást vezet, amelyet a honlapján térképes formában közzétesz.

(2) *  A járási hivatal a betegség felszámolását a hatósági állatorvoson és a méhegészségügyi felelősön keresztül irányítja.