Ugrás a tartalomra

Vargyas Béláné Erzsike néni köszöntése

Vargyas Bélánét 90. születésnapján köszöntötte Kovács Péter polgármester.
Erzsike néni Budapesten született. Az első öt évet nem a mai XVI. kerület területén töltötte, csak később költöztek Sashalomra.
Iskolai tanulmányait az akkor épült Hősök Fasorai (ma Lemhényi Dezső) Általános Iskolában kezdte, majd az elemi elvégzése után a Sasvár utcai katolikus templom mellett működő Maria Immaculata Római Katolikus Iskolában folytatta. Ennek elvégzése után pedig kitanulta a gyors-és gépírást, amelyre akkor nagy kereslet volt. A kőbányai Dohánybeváltó Hivatalnál helyezkedett el, onnan pedig a cigarettagyárba vezetett az útja. Mindig jó viszonyban volt a számokkal, így egész életében könyvelői munkát végzett.
Miután férjhez ment, két lányuk született, egyikük azonban 45 éves korában elhunyt. Ez még ma is nagyon fájdalmas emlék. Némi vigaszt három unokája és négy dédunokája jelent.
Erzsike néni szeret egyedül lenni. Erre meg is van a lehetősége, hiszen minden háztartási munkát maga végez a sütés-főzéstől a vasalásig. Segítségre csak a nagytakarításkor és bevásárláskor szorul. A napi teendők elvégzése után jöhet a régi hobbi, a rejtvényfejtés, és szeret tévét nézni is. A hosszú élet titkát nála bizonyára nem a genetikában kell keresni, hiszen sem szülei, sem nagyszülei nem voltak az átlagosnál hosszabb életűek, édesanyja pedig már az ötvenes évei közepén elhunyt. Így valószínűbb, hogy az állandó aktív életformának jutott szerep abban, hogy Erzsike néni elfújhatta a 90 évet jelképező gyertyák lángját a születésnapi tortán.
Isten éltesse őt nagyon sokáig!

XVI. Kerületi Újság