Ugrás a tartalomra

Vanyó István 90 éves

A legutóbb felköszöntött három szépkorú honfitársunk közül Vanyó István a legfiatalabb, ő még „csak” a 90. születésnapját ünnepelte. Köszöntésére Kovács Péter polgármestert elkísérte Környeiné Rátz Katalin önkormányzati képviselő is.  
István bácsi a Békés megyei Végegyházán született. Először fodrászként dolgozott szülőhelyén, majd katonai behívót kapott. Hogy elkerülje a hétfői bevonulást, szombaton sebtében megnősült, mert megtudta, hogy aki nős, azt nem viszik el katonának. Ekkor, 20 évesen elvette Ivanics Erzsébetet, aki akkor 17 éves volt. Most éppen 70 éve élnek együtt.  
1960-ban a kedvezőbb kereset reményében a fővárosba költöztek, ahol a Közlekedési Műszaki Vállalat vette fel őket segédmunkásnak. Szorgalmuk és kitartásuk eredményeképpen később megfelelő munkát is találtak, és eljutottak odáig, hogy saját otthonuk mellett Tahiban nyaralójuk is volt. Sokat dolgoztak, de eredményesen. Nagy törés volt életükben gyermekük elvesztése, de a két unoka és a négy dédunoka így is gyakran megszépíti napjaikat látogatásukkal.
István bácsi és felesége rendszeres résztvevői a Szeretet és hűség napja című rendezvénynek. Nekik jut mindig az a szerep, hogy ők haladnak az élen az ünnepélyes bevonulásnál, hiszen 70 éves házassággal csak ők büszkélkedhetnek. A szeretet és a hűség náluk nem csak szólam, hiszen ezt tartják a hosszú élet egyik titkának.
Már nem nagyon szeretnek kimozdulni otthonról, azt azonban már alig várják, hogy ismét ott legyenek a Szeretet és hűség napján az ünnepi menet élén.
Isten éltesse őket nagyon sokáig!


XVI. Kerületi Újság