Ugrás a tartalomra

Pongrácz Kálmánné Vera néni köszöntése

Szász József alpolgármester köszöntötte Pongrácz Kálmánnét, aki július 25-én ünnepelte 90. születésnapját.
Vera néni Budán született, ahol 3 éves koráig élt. Akkor a család Pestszentlőrincre költözött, ahol az édesapja vett egy telket. Terveit azonban nem tudta megvalósítani, mert még abban az évben elhunyt.
1954-ben ment férjhez, és amikor párja munkahelye a városból kiköltözött Gödöllőre, az egyszerűbb közlekedés érdekében áttelepültek a XVI. kerületbe. Sajnos azonban már ő sem lehet Vera nénivel, mert már 24 éve meghalt. Addig azonban, amíg teljes volt a család, sok örömben volt részük. Három gyermekük született, és most már öt fiú és egy lányunoka is a családhoz tartozik. Kölcsönösen gondoskodnak egymásról. Vele lakó unokái figyelemmel kísérik, hogy a nagyi eszik és iszik-e eleget, ő pedig akkor kérdez, amikor a családtagok készülnek valahova. Gyermekeitől annak idején azt kérdezte, van-e nálad sapka, sál és bérlet. A kérdések most úgy módosultak, hogy megvan-e a mobilod, viszed-e a laptopot, vagy a tabletet. A gondoskodás azonban változatlan.
Vera néni tisztviselőként dolgozott, és a MALÉV-től ment nyugdíjba 1980-ban. A repülőgépeket most is megnézi, és nosztalgiával gondol a MALÉV-es évekre. Ha éjjel 11:30-kor repülőgép hangját hallja, még mindig arra gondol, hogy ez csak a berlini járat lehet, mint akkor, az ő idejében.
Napjait még ma is tevékenyen tölti, mert az unokák nagyon szeretik a süteményeit. Az pedig elképzelhetetlen, hogy bármelyiküknek azt kelljen mondani, hogy nincs a kedvenc sütijéből.
Sokakkal ellentétben szeret vasalni, és általában egész napra talál magának elfoglaltságot.
Isten éltesse őt még nagyon sokáig!

XVI. Kerületi Újság