Ugrás a tartalomra

Németh Antalné Ica néni köszöntése

Kovács Péter polgármester köszöntötte Németh Antalnét is, aki szintén 90. születésnapját ünnepelte.
Ica néni Pesten született, a VIII. kerületben. Amikor 5 éves volt, kiköltöztek Sashalomra. Ahogy gyermekkoráról mesélt, felidéződött az a világ, amikor még kevés ház, de annál több szántóföld volt Sashalmon. Amikor a legendás mátyásföldi pék, Frigyer úr a Katóka utcában több egyforma házat épített eladásra, kezdett kialakulni egy kis közösség, amelyhez ők is hozzá tartoztak. Erre az időszakra nagyon szívesen emlékszik vissza. Nosztalgiával gondolt a régi sashalmi piacra is, amely az élelmiszer beszerzés egyik fő forrása volt az ő gyermekkorában. A piac melletti (ma Waldorf) iskolába járt elsőtől negyedik osztályig, a felső osztályokat a Sasvár utcai iskolában végezte, onnan pedig a Rózsák terén működő óvónőképzőbe vezetett az útja. Végzett óvónőként a Magyar Rádió és Televízió óvodájában dogozott 39 évig. 1953-ban, 24 évesen ment férjhez. Két gyermekük született, majd később két unokának is örülhettek. Férjét két ével ezelőtt vesztette el.
Ica néni a hosszú élet titkát nem nagyon tudta elárulni, de fia szerint szülei életét meghosszabbította egy nyaraló Zamárdiban, ahova tavasszal leköltöztek, és őszig ott tartózkodtak nyugalomban, jó levegőn, sok fizikai munkát végezve. Ugyanakkor volt 104 éves nagynéni is a családban.
Ica néninek egy nagy esés következtében mind a látása, mind a hallása eléggé megromlott. Ezért a helyváltoztatás már nem könnyű a számára, a miniszterelnöki üzenetet is unokája olvasta föl neki (képünkön), ám így is jókedvvel éli mindennapjait.
Isten éltesse őt még nagyon sokáig!

XVI. Kerületi Újság