Ugrás a tartalomra

Kovács József köszöntése

Kovács Péter polgármester és Vincze Ágnes önkormányzati képviselő köszöntötte Kovács Józsefet 90. születésnapján. Ám az ünnepeltet más öröm is érte ezen a jeles napon, reggel 7 órakor megszületett 4. dédunokája, Milán.
Jóska bácsi az Ajka és Sümeg közötti Kisversegen született. 19 évet tanult, mert mielőtt érdeklődése a Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kara felé fordult volna, elvégezte a tanítóképzőt is, de úgy érezte, nem ez az, amire vágyott.
1954-ben vette át gépészmérnöki diplomáját, majd lekerült Szolnokra. Ott azonban nem azt találta, amit ígértek, ezért két nem túl jókedvű év után visszatért a fővárosba, ahol a Pannónia Szőrmegyár már kedvére való munkát ajánlott neki. Érkezésekor új szemléletet is vitt új munkahelyére. Energetikusként a széntüzelésű kazánokat hamarosan átállította olajtüzelésűre, ami az akkori filléres olajárak mellett nagyon nagy megtakarítást jelentett. Főnöke – látva, hogy kreatív emberrel van dolga – fölvetette, nem tudna-e valamit tenni azért, hogy lecsökkenjen a szőrmetermékek előállításához szükséges rengeteg kézi munka. Erre Jóska bácsi saját kivitelezésben készített 4-5 kisgépet, amelyek olyan kitűnően működtek, hogy országosan ismertté tették a nevét a szakmában. Több mint 20 évet töltött a Pannóniánál, onnan vonult nyugdíjba.
1954-ben nősült meg. Feleségével egészen a tavalyi évig, 64 évet éltek boldog házasságban, tavaly azonban elvesztette őt. Erre vigaszt csak lánya, három unokája és most már 4 dédunokája jelent. Úgy gondolja, a hosszú élet titka a mozgás, az unokák és a dédunokák, valamint egy kis vörösbor. 90 évesen még semmilyen gyógyszert nem szed. Még mindig nagyon aktív, szemmel tartja a kertet, a házat, észrevesz minden rendellenességet, és általában házilag old meg mindent.
Legyen továbbra is így, Isten éltesse őt még nagyon sokáig!

XVI. Kerületi Újság