Ugrás a tartalomra

Gyuró Ferencné, Rozi néni köszöntése

Május 31-én Gyúró Ferencnét 95. születésnapja alkalmából köszöntötte Szász József alpolgármester és Dobre Dániel önkormányzati képviselő. Életrajzát már öt évvel ezelőtti köszöntésekor megismertük, amelyből most felidézzük a fontosabb állomásokat.
Rozika néni Békés megyében, a Viharsarokban, Medgyesegyházán született. Harminchat éves koráig élte a földműves családban nevelkedett vidéki emberek igen kemény életét. Földjük 9 kilométerre volt lakhelyüktől, ahova naponta gyalog mentek dolgozni. Ebben a szigorú életformában ritkán volt részük örömteli eseményekben, így ha szép emlékek után kutat, csak a családi ünnepek, és az országos hírű, évente ismétlődő medgyesegyházi dinnyefesztiválok jutnak eszébe.
1942-ben ment férjhez, ám párját hamarosan elvittek a frontra, és betegen tért haza a háborúból. Végleg 1960-ban költöztek a fővárosba, akkor, amikor földet, kocsit, lovat be kellett adniuk a termelőszövetkezetbe.
Házasságukból egy fiú- és egy leánygyermekük született. Ők négy fiúunokával örvendeztették meg az elfogult nagymamát, és már megszületett az első dédunoka, Szonja is. Ha valaki megkérdezi, mit csinál este, azt szokta válaszolni, nézi az élettársát. Ez nem egy személy, hanem a televízió. Figyelemmel kísér több sorozatot, ez tölti ki napjai nagy részét. Szerinte a hosszú házasság titka a megértés, és a szeretet. Utóbbi csupa nagybetűvel. A hosszú élet titkának megfejtése azonban még hátra van. Nem gondolja, hogy az a rengeteg kemény munka lenne a nyitja, amiben része volt, de megígérte, ha megtudja a titkot, megüzeni.
Isten éltesse még nagyon sokáig!

XVI. Kerületi Újság