Ugrás a tartalomra

Fundakidisz Szokratiszné Eleni néni köszöntése

Kovács Péter polgármester köszöntötte Fundakidisz Szokratisznét 90. születésnapja alkalmából.
Eleni néni egy görögországi kis faluban született Orestiada város közelében.
Amikor a polgárháború már a vége felé közeledett, 1949 októberében menekült Magyarországra súlyos karsérüléssel, amelyet egy becsapódó bomba okozott. Magyarországon meggyógyították, majd munkába állt, de sérült karja gyógyultan is korlátozta a munkavégzésben. Ezért több munkahellyel is próbálkozott, végül a Finommechanikai Művektől ment nyugdíjba. Utána még elment a Csinszka utcai óvodába dolgozni.  Azt azonban hangsúlyozta, hogy nagyon hálás a magyaroknak, amiért meggyógyították, befogadták, és így Magyarország a második hazája lehetett.
1963 óta él Mátyásföldön. Férje is görög volt, házasságukból két fiú született, az egyiket azonban sajnos elvesztette. Két fiú és két lányunokája van, akik messze élnek ugyan, de azért néha meglátogatják, és mára már két dédunoka is érkezett a családba.
Eleni néni szerint a hosszú élet titka az, hogy akarni kell élni, és nem szabad alkoholt fogyasztani. Görög létére nem érti, miért szeretik az emberek a Metaxát és az Úzót. De azért valószínűleg genetikai alapja is van a családban a hosszú életnek, hiszen húga csak egy évvel fiatalabb nála, de sokan azt hiszik, hogy 60-65 éves.
Eleni néni 90 évesen még főz, olvasgat, tévét néz, és sokat mosolyog. Legyen így továbbra is! Isten éltesse őt még nagyon sokáig!

XVI. Kerületi Újság